Adakah USD/JPY akan terus naik hingga harga 110.00?

0 5

Dalam 3 bulan yang lalu, kekuatan mata wang dolar AS mencatatkan kemerosotan berturut-turut menyaksikan USD/JPY downtrend selama 3 bulan. Tetapi kini USD semakin pulih sedikit demi sedikit di mana harga USD/JPY sekarang berada di aras sekitar 109.00.

Menurut laporan, meningkatan dalam perolehan pendapatan meningkat sebanyak 0.3%. ‘Short Covering’ atau Menampung Kekurangan adalah sebab utama kenaikan pada USD/JPY. Yen sekarang meningkat untuk dua minggu berturut-turut di mana semakin menghampiri harga pivot 2 minggu lepas.

Gabenor Bank Jepun, Menteri Kewangan dan Perdana Menteri mengancam untuk campur tangan jika pasaran forex bergerak terlalu pesat. Spekelutor juga menjangkakan untuk kekal menjual USD/JPY menjelang mesyuarat G7 nanti. Apabila matawang ini bergerak lebih tinggi dan cepat akan menyebabkan pelabur mula panik dan akan tinggalkan posisi mereka.

Kemungkinan walaupun trend masih downtrend tetapi kenaikan ini akan menjadi agresif hingga ke paras 110.00 jika harga break 109.00. Dan harga ini juga menjadi penentu jika USD/JPY ingin meneruskan downtrend.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa