Share This Post

Tips dan Nasihat

Apakah Sudut Pandangan News NFP bagi Trader Yang Mempunyai Ilmu Fundamental? Baca Ini.

Apakah Sudut Pandangan News NFP bagi Trader Yang Mempunyai Ilmu Fundamental? Baca Ini.

Jangkaan NFP malam ini, US Dollar kuat atau lemah? Nak buy atau nak sell? Ini saya nak berkongsi sedikit untuk semua pembaca Moshed.com. Sila baca sehingga habis.

Hari Jumaat pertama setiap bulan, akan berlangsung news NFP, news yang ditunggu-tunggu oleh ramai trader. Ada yang tak sabar, ada yang takut dan stay away, ada yang excited tunggu.

Selepas sahaja news release, akan ada yang bersorak, ada yang bersedih dan berduka. Ada yang menyesal. Macam-macam perasaan ada.

Bagi yang tidak mempunyai ILMU ANALISIS FUNDAMENTAL, setiap kali News NFP release, akan mula berteka teki, memperjudikan nasib.

1) Ada yang hentam masuk buy atau sell, full margin 2 minit sebelum news release.

2) Ada yang memperjudikan nasib, letakkan PO, Buy Stop dan Sell Stop. Diorang cakap ia ibarat pukat. Ada hari kena, ada hari tak kena.

3) Ada yang stay away, sebab cakap, “mengarutlah news NFP ni!” Nanti takut akaun aku MC pulak. News tu lajuu tuu.

4) Ada juga yang baling dadu, dengan harapan kalau dapat untung banyak, raya awal la tahun ni!

5) Ada yang masuk berdasarkan teknikal sahaja, dan akhirnya breakout menjadi fakeout. Tak valid. Pergerakkan pair tu langgar sahaja apa jua garisan dan garisan teknikal.

Berbeza bagi yang MEMPUNYAI ILMU FUNDAMENTAL. Ilmu fundamental ini mereka blend dengan strategi trading yang ada untuk dapatkan lagi ketepatan analisis pasaran.

1) Data pekerjaan diperhatikan. Apakah ada improvement data dari sebelum ini. Kalau ada dari segi data apa?

2) Perhatian juga diberikan kepada data gaji adakah ia akan memberikan kesan kepada inflasi.

3) Menganalisis apakah data NFP kali ini menentukan tindakan dasar polisi monetari The Fed pada bulan hadapan.

4) Dan apakah kesan kepada US Dollar pada jangka masa panjang. Projection apakah perlu diambil untuk trading kali ini untuk buy atau sell US Dollar.

5) Apakah kaitan dengan indeks keyakinan kenaikan rate pada bulan hadapan, trader panic ataupun semakin yakin?

6) Selepas sahaja data release, tahu bagaimana nak “blend” teknikal dan fundamental untuk plan trading pada minggu hadapan.

HURAIAN :

Inilah kesan kepada trader yang mempunyai ILMU FUNDAMENTAL ataupun tidak.

Anda boleh nampak perbezaan sudut pandangan bagi yang berilmu ataupun trading ini hanya tempat memperjudikan nasib.

Anda nak pilih yang mana? Nak jadi seorang yang berilmu, ataupun terus memperjudikan nasib tanpa mengetahui “apakah sebenarnya yang anda sedang trade itu”..

Bagaimana jika dengan hanya anda belanjakan RM90 sahaja, untuk berubah menjadi seorang trader yang lebih professional?

Adakah anda sanggup?

Anda ada DUA PILIHAN sekarang!

Pilihan Pertama :

Abaikan artikel ini, dan anda percaya apa yang anda nak percaya. Anda kembali runsing apabila setiap kali News NFP tiba. Anda kembali pening apabila setiap kali Trump buat ucapan. Setiap kali ada pilihan raya besar, akaun anda akan MC/Stop Out. Anda hanya trade berdasarkan hentam kromo dan ikut rakan-rakan trade. Anda akan give up selepas beberapa tahun trade kerana tidak berjaya menjadi seorang konsisten trader.

Pilihan Kedua :

Anda KLIK SINI dan dapatkan Buku Analisis Fundamental untuk Forex Trader, saya akan tunjukkan sejauh manakah ilmu fundamental ini dapat membantu anda dalam karier trading anda.

Apakah kesinambungan data-data pekerjaan ini terhadap news NFP. Anda akan trade seperti mempunyai deria ke-enam, sudut pandangan yang lain apabila setiap kali news-news besar seperti ini keluar.

Anda akan dapat tahu setiap kali nak buat jangkaan NPF, nak buy atau sell. Anda akan menjadi seorang trader yang lebih professional selepas mempunyai ilmu fundamental ini.

“I will show you how deep the rabbit hole goes”

Anda pilih yang mana? Pilihan pertama atau kedua? Tepuk dada, renung diri anda dalam karier forex trading ini. Terpulang.

Buat keputusan sekarang, klik sini segera > PILIHAN KEDUA – KLIK SINI 

Share This Post

Beliau adalah Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung Moshed.com setiap bulan.Follow beliau di FB personal beliau - Klik Sini