Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 15 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-audusd-003

Aussie Dollar melonjak lebih 115 pips Rabu semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 0.7315 sebelum menutup sekitar paras 0.7295; setelah laporan sentimen pengguna Westpac yang dicetak lebih tinggi daripada jangkaan mengejutkan pasaran, tetapi laporan inflasi yang bercampur-campur dari China memberi tekanan kepada dolar Australia.

Data menunjukkan import Cina jatuh 20% pada tahun ini hingga September, yang menunjukkan permintaan domestik yang jatuh; sekaligus menimbulkan tekanan kepada Beijing untuk memperkenalkan lebih banyak rangsangan ekonomi.  China merupakan pasaran eksport yang besar bagi Australia dan dolar Australia digunakan sebagai proksi untuk pelaburan ke China.

Di pasaran Amerika Syarikat, dolar AS mencecah paras terendah selama tiga minggu dan mata wang berkaitan komoditi jatuh keras selepas data import China yang mengecewakan; sekaligus meniupkan kebimbangan mengenai ekonomi global dan memperbesarkan sentimen bahawa Federal Reserve AS tidak akan menaikkan kadar sehingga 2016.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!