Share This Post

Analisa Fundamental

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 16 Mac 2016

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 16 Mac 2016

Aussie Dollar jatuh lebih 85 pips Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $0.7445 sebelum menutup sekitar paras $0.7455; setelah Reserve Bank of Australia menyiarkan minit mesyuarat terbarunya. Selepas mencatatkan kenaikan terbesar dua minggu dalam masa hampir lima tahun, Aussie mula melemah dalam persediaan untuk menghadapi mesyuarat FOMC Feds AS pada awal pagi Khamis ini.

Di pasaran Australia semalam, antara perkara yang menarik perhatian penganalisis terhadap minit mesyuarat RBA ialah kenyataan bahawa “pertumbuhan kelihatan sedikit di bawah paras purata pada suku Disember dan 2015 secara keseluruhan”.  Keesokan harinya apabila data GDP dilaporkan, ianya adalah lebih baik dari jangkaan.

RBA mungkin terkejut dengan kadar pertumbuhan 0.6% yang lebih kukuh daripada jangkaan. Terutama sekali memandangkan penggunaan isi rumah merupakan pemacu utama pertumbuhan – menyumbang 0.4% daripada jumlah pertumbuhan 0.6% – dengan minit mencatatkan bahawa lembaga RBA melihat “tanda-tanda pengimbangan semula aktiviti ekonomi ke arah sektor bukan perlombongan”.

Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Australia hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!