Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 16 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-audusd-013

Aussie Dollar berada dalam dagangan ‘sideway’ Jumaat lalu dengan pergerakan sekitar 55 pips dari paras tertinggi harian sekitar 0.7160 ke serendah 0.7105, sebelum menutup sedikit lebih rendah dari pembukaan; setelah pasaran menilai semula laporan pekerjaan Australia yang memberansangkan pada hari Khamis. Walaupun seluruh kompleks komoditi kelihatan lemah, terutamanya dalam minyak mentah dan bijih besi, Dollar Australia berjaya berpaut pada sebahagian besar daripada kenaikannya.

Daya tahan Aussie mencerminkan laporan pekerjaan yang kukuh, dan pelarasan seterusnya terhadap jangkaan kadar RBA. Secara keseluruhan, perkembangan pasaran buruh Australia adalah konsisten dengan pandangan RBA bahawa kadar pengangguran di Australia mungkin telah mencapai kemuncak dan seterusnya mengurangkan risiko untuk lebih penurunan kadar seperti yang dijangkakan kebanyakan penganalisis sebelum ini.

Penurunan luas dalam pasaran komoditi mempengaruhi sentimen risiko global, sekaligus memandu Aussie sedikit lebih rendah, kata ahli ekonomi ANZ.  Dolar Australia berada di landasan yang betul pada hari Jumaat untuk menghantar 1% kenaikan mingguan, memaparkan kekuatan yang luar biasa; di tengah-tengah kejatuhan harga komoditi dan spekulasi kenaikan kadar Federal Reserve AS pada bulan depan.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!