Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 16 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-audusd-004

Aussie Dollar berada dalam dagangan ‘sideway’ Khamis semalam, dengan pergerakan sekitar 100 pips dari paras tertinggi harian sekitar 0.7365 ke serendah 0.7265, sebelum menutup lebih tinggi dari pembukaan; setelah data dari Australia menunjukkan penurunan dalam kadar pengangguran manakala angka pekerjaan baru jatuh.

Jumlah pekerjaan jatuh 5,100 dari bulan Ogos berbanding dengan ramalan median untuk peningkatan sebanyak 9,600. Kadar pengangguran pula berada pada 6.2%, hampir sama dengan ramalan median.  Dalam pada itu, pekerjaan sepenuh masa jatuh 13,900 manakala pekerjaan sambilan meningkat sebanyak 8,900. Kadar penyertaan, ukuran tenaga kerja sebagai sebahagian daripada penduduk, turun kepada 64.9% daripada 65% pada Ogos lalu; berbanding ramalam median untuk kekal pada 65%.

Bank pusat Australia menurunkan kadar kepada paras rekod terendah 2% pada Mei lalu, tetapi pelaburan oleh firma bukan perlombongan setakat ini, gagal untuk memacu naik; sekaligus menjadikan pembinaan perumahan sebagai salah satu perkhabaran yang positif dalam ekonomi.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!