Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

AUDUSD Analisa Fundamental Harian 4 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-audusd-004

Aussie Dollar melonjak lebih 180 pips Rabu semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $0.7190 sebelum menutup sekitar paras $0.7165; setelah kelemahan Dollar mendorong para pelabur membida matawang berpulangan tinggi seperti Aussie dan Kiwi.  Aussie yang berkadar terus dengan harga emas, mendapat tempias permintaan apabila harga emas melambung baru-baru ini, walaupun ditengah-tengah laporan imbangan perdagangan yang mengecewakan.

Di pasaran Asutralia, defisit perdagangan negara tersebut dilaporkan meningkat kepada $3.5 bilion pada bulan Disember, jumlah yang terbesar dalam masa enam bulan. Penurunan yang agak besar dalam eksport telah menjadi pemacu utama di sebalik data yang lemah. Angka perdagangan yang dikeluarkan dari Biro Perangkaan Australia itu telah memberikan gambaran suram terhadap ekonomi Australia, hanya sehari selepas Reserve Bank of Australia mengatakan ia berpuas hati dengan prestasi ekonomi.

Walaupun kejatuhan harga komoditi telah memberati ekonomi Australia, kelemahan sebenar mungkin berpunca daripada China. Laporan terperinci semalam menunjukkan eksport Australia ke China telah menurun dengan ketara terutamanya sejak 2013. Data Imbangan Perdagangan yang lemah daripada jangkaan hari ini, boleh membawa kepada spekulasi penurunan kadar RBA yang lebih awal daripada jangkaan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!