Share This Post

Berita Kalendar Ekonomi / Berita Lokal / Ekonomi dan Isu Semasa

BNM Kekalkan Kadar OPR 3.00%, Jangkaan Positif Pada 2017

BNM Kekalkan Kadar OPR 3.00%, Jangkaan Positif Pada 2017

Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Monetary Policy Committee (MPC) mengekalkan kadar OPR (Overnight Policy Rate) di paras 3.00% dalam mesyuaratnya sebentar tadi.

Dalam kenyataan awal, BNM menyatakan ekonomi global terus mengukuh di mana aktiviti perindustrian dan perdagangan global melebihi unjuran yang telah dibuat sebelum ini.

Di Asia, pertumbuhan dijangka akan dipandu oleh aktiviti domestik dan juga pengukuhan permintaan dari luar. Menurut BNM, risiko terhadap pertumbuhan global adalah daripada ketidaktentuan politik dan polisi negara-negara ekonomi terbesar dunia di samping faktor geopolitik dan volatility (naik-turun) harga komoditi.

Dari segi domestik, ekonomi Malaysia merekod prestasi lebih baik dari jangkaan pada suku pertama. Pertumbuhan didorong oleh permintaan domestik dan juga eksport ke luar negara. Dari segi pelaburan pula banyak disumbangkan oleh sektor pembinaan dan juga pengembangan kapasiti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan.

Menurut BNM, secara keseluruhan ekonomi dijangka akan mencatat pertumbuhan lebih tinggi pada 2017.

Inflasi teras ketika ini bergerak sederhana kepada 3.9% pada Mei berikutan kejatuhan harga minyak mentah dunia pada tempoh tersebut. Inflasi dijangka akan terus bergerak sederhana pada separuh kedua 2017. Menurut BNM lagi, inflasi teras (Core-CPI) akan lebih kukuh jika permintaan domestik meningkat.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!