Share This Post

Forex dan Komoditi

Dollar Canada terus tertekan ekoran laporan pengangguran dan dasar monetari

Pasangan matawang USDCAD mencatatkan peningkatan pada penutup minggu pertama bulan September. Jelas ini mendatangkan kebimbangan kepada para pelabur..Pada dasarnya, kebimbangan itu mungkin disebabkan oleh laporan data pengangguran di Kanada yang tinggi dan tidak dijangka malah lebih rendah berbanding laporan data pengangguran pekerjaan di Amerika Syarikat.

Laporan pekerjaan Kanada menunjukkan negara tersebut kehilangan 11,000 pekerjaan pada bulan Ogos, berbanding hanya 10,000 dari jangkaan awal.Awal bulan ini, Bank of Kanada enggan menaikkan kadar faedah dan mengekalkan pandangan neutral untuk masa akan datang. Bank pusat itu berkata dalam pengumuman dasar monetarinya bahawa, ia ingin melihat keuntungan eksport dikekalkan bagi memastikan pertumbuhan ekonomi yang lebih luas. Ini mungkin jalan untuk mengatakan ia ingin melihat Dolar Kanada yang lebih rendah.

Minggu ini mungkin kelihatan satu trend yang mendatar untuk USDCAD apabila pelabur mengambil sikap tunggu dan lihat menjelang mesyuarat Rizab Persekutuan (FED) minggu depan. Jika Fed terus dengan ramalan bahawa ekonomi negara cukup kuat untuk kenaikan kadar faedah tahun hadapan, kita bakal saksikan USDCAD terus memecut ke langit untuk satu tempoh yang tidak diketahui.

exchange-cad-to-usd-for-5-dollars

Share This Post

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!