Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Ekonomi Korea Selatan Goyah Gara-Gara Hyundai Motor dan Samsung Electronics!

Ekonomi Korea Selatan Goyah Gara-Gara Hyundai Motor dan Samsung Electronics!

Berita mengenai rusuhan di Hyundai Motor Co dan penghentian jualan Galaxy Note 7 oleh Samsung Electronics Co Ltd benar-benar memberi tamparan hebat buat ekonomi Korea Selatan.

Pun begitu, pertumbuhan ekonomi negara tersebut masih berada pada landasan yang betul bagi memenuhi sasaran kerajaan pada tahun ini.

Berita-berita yang berimpak besar seperti Hyundai dan Samsung sebenarnya boleh mendatangkan kesan negatif kepada pertumbuhan negara terutamanya pada seeparuh kedua tahun ini.

Perkara tersebut diberitahu oleh Lee Chan-Woo kepada pemberita, ketika diminta mengulas mengenai berita yang menimpa syarikat Samsung. Syarikat tersebut dianggarkan bakal mengalami kerugian kira-kira $3 billion terhadap keuntungan operasi keseluruhan syarikat dalam tempoh 6 bulan akan datang.

Walau bagaimanapun,  ekonomi Korea Selatan bukanlah semata-mata disumbangkan oleh kedua-dua syraikat ini, mahalan melalui keseluruhan penggunaan dan pelaburan.

Timbalan Menteri Ekonomi Korea Selatan mengatakan bahawa pertumbuhan negara tersebut pada tahun ini boleh mencecah sasaran sebanyak 2.8%.

Adakah Keputusan Gabenor Bank Jepun Ini Baik Untuk Ekonomi Jepun? 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!