Share This Post

Uncategorized

EURUSD Analisa Fundamental Harian 1 Dec 2014

analisa-fundamental-euro-usd-03

Pada pengakhiran minggu lepas, Euro Dollar menokok 11 mata utk didagangkan sekitar 1.2477 selepas kadar inflasi menepati jangkaan, dengan kadar pengangguran tidak berubah pada 11.5% dan jualan runcit Jerman yang lebih baik dari jangkaan. Walaupun euro menokok berbanding Dollat yang menguat, pasaran Eropah secara amnya berdagang dengan berhati-hati pasca kejatuhan harga minyak mentah yang menjunamkan harga saham-saham syarikat tenaga.

Pasaran Asia ditutup bercampur-campur dan pasaran hadapan Amerika Syarikat menghadapi dagangan yang merugikan. Kejatuhan harga minyak adalah baik bagi pasaran global, bertindak sebagai pemangkin potongan cukai bagi pengguna-pengguna di barat, walaupun ianya kerugian bagi pihak pengeluar seperti negara-negara OPEC.

Walaupun secara amnya kejatuhan harga minyak berpunca dari susutnya permintaan global, pertambahan telaga-telaga baru di Amerika dan keengganan OPEC untuk mengurangkan pengeluaran jelas menunjukkan ini adalah lebih merujuk kepada isu pengeluaran. Harga yag lebih tinggi sudah tentunya akan menyebabkan peningkatan pengeluaran. Kesannya sudah tentu menurunkan kadar inflasi, tidak termasuk inflasi teras yang mengecualikan tenaga dan bahan api. Apakah keadaan ini yang membawa kepada deflasi akan menyebabkan ECB untuk bertindak menurunkan lagi kadar faedah?

Pada masa artikel ini ditulis, eurusd berada pada harga 1.2434 selepas menurun pada kadar 1.2420 setelah berita Spanish PMI dikeluarkan jam 4.15 pm tadi. Pada hari ini, pergerakan euro tertumpu kepada berita berita PMI (purchasing manager index)

Share This Post

Beliau adalah Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung Moshed.com setiap bulan. Follow beliau di FB personal beliau - Klik Sini

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!