Share This Post

Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 1 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-010

Euro Dollar kembali memacu naik lebih 90 pips Isnin semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.1260 sebelum menutup sekitar paras 1.1210; setelah inflasi Euro-Zone dilaporkan lebih baik daripada ramalan mencapai 0.2%. Harga pengguna Euro-Zone hampir lebih tinggi daripada tahun sebelumnya pada bulan Ogos, satu perkembangan yang mungkin satu spekulasi bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) terpaksa mengembangkan program pembelian bon yang dilancarkan baru-baru ini.

Selepas penurunan yang panjang dan stabil dalam kadar inflasi, harga pengguna buat pertama kali jatuh di bawah tahap tahun sebelumnya, pada bulan Disember lepas. Bulan berikutnya, ECB mengumumkan pelancaran program pelonggaran kuantitatif, di mana ia membeli lebih daripada €1 trilion, kebanyakannya bon kerajaan. Ia melancarkan program ini pada bulan Mac lalu, dengan tujuan untuk menaikkan kadar inflasi kepada sasarannya di bawah 2%.

Harga pengguna Euro-Zone meningkat buat pertama kali dalam masa enam bulan pada Mei, satu kemenangan kecil untuk ECB dalam kempennya bagi mengelakkan tempoh untuk melemahkan deflasi; di mana perniagaan dan isi rumah mungkin menahan perbelanjaan, dengan harapan bahawa mereka akan mendapat tawaran yang lebih baik pada masa hadapan.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!