EURUSD Analisa Fundamental Harian 11 April 2016

0 2

Euro Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, naik turun dari paras terendah harian sekitar $1.1350 ke setinggi $1.1420, sebelum menutup sekitar paras $1.1395; setelah data dari Jerman yang menunjukkan peningkatan dalam imbangan perdagangan. Dalam pada itu, seorang ahli utama Bank Pusat Eropah (ECB) telah menekankan terhadap ketegangan dalam pasaran matawang antarabangsa, yang meningkatkan ancaman terhadap penurunan nilai kompetitif yang boleh mempengaruhi pemulihan ekonomi Euro-Zone.

Di pasaran Eropah, Tuan Yves Mersch, ahli lembaga eksekutif badan pembuat keputusan kewangan utama ECB, memberitahu bahawa penurunan kadar deposit bank pusat itu baru-baru ini, yang lebih jauh ke dalam wilayah negatif, bukanlah satu usaha untuk mengukuhkan kedudukan Euro dalam pasaran pertukaran asing antarabangsa.

Pada masa yang sama, lebihan dagangan Jerman telah diperluaskan secara tidak disangka-sangka pada bulan Februari, terima kasih kepada kenaikan eksport yang kukuh, menurut data daripada Pejabat Statistik Persekutuan. Lebihan dagangan tersebut, selepas diselaraskan untuk perubahan bermusim dan kesan kalendar, meningkat kepada €19.8 bilion pada bulan Februari daripada €18.7 bilion yang disemak semula pada bulan Januari lalu.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh The Wall Street Journal telah mengunjurkan lebihan sebanyak €18.0 bilion. Jumlah eksport Jerman meningkat 1.3% berbanding bulan sebelumnya, manakala import meningkat hanya 0.4%. Imbangan akaun semasa Jerman sebelum pelarasan – ukuran luas kedudukan kewangan antarabangsa sesebuah ekonomi – menunjukkan lebihan sebanyak €20.0 bilion pada Februari lalu.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa