Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 11 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-011

Euro Dollar yang merudum lebih 140 pips sepanjang sesi Asia dan Eropah Rabu semalam, untuk mencapai paras terendah harian sekitar paras $1.1160, kembali memacu naik pada sesi petang New York untuk menutup setinggi $1.1290; setelah Eropah ketiadaan sebarang laporan ekonomi dan para trader dan pelabur bersedia untuk kenyataan Pengerusi Feds Janet Yellen kepada kongres AS.  Dollar melonjak lebih tinggi berbanding matawang utama semalam, selepas Janet Yellen berkata keadaan ekonomi di Amerika Syarikat akan membolehkan Feds meneruskan pelarasan kepada dasar monetari secara “beransur-ansur”. Namun, sokongan belian untuk Dollar tidak lama setelah Euro mendapat bidaan semula.

Di pasaran Amerika Syarikat, Pengerusi Federal Reserve Janet Yellen, dalam keterangannya kepada kongres AS semalam, mengakui bahawa terdapat kelemahan dalam ekonomi global, tetapi menunjukkan bahawa kadar masih boleh meningkat tahun ini, walaupun secara perlahan-lahan. Beliau menambah bahawa ada sebab-sebab yang baik untuk mempercayai yang AS akan terus berada di landasan pertumbuhan yang sederhana, yang akan membolehkan Fed untuk meneruskan pelarasan kepada dasar monetari secara beransur-ansur.

Beliau juga mempertahankan kenaikan kadar pada Disember lalu, mengatakan bahawa jika ia tidak dilaksanakan, peningkatan kadar yang lebih tajam mungkin terpaksa dilakukan pada masa akan datang, yang boleh menolak ekonomi AS kembali ke dalam kemelesetan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!