Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 11 Jan 2016

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-006

Euro Dollar yang susut lebih 125 pips sepanjang sesi Asia dan pagi Eropah Jumaat lalu, untuk ke paras terendah harian sekitar $1.0805, kembali memacu naik sebelum menutup sekitar paras $1.0900; setelah data pengeluaran perindustrian Jerman mengalami kejatuhan pada -0.3% berbanding ramalan 0.5%. Angka imbangan perdagangan Jerman juga, sedikit lebih lemah daripada jangkaan. Dalam pada itu, NFP AS dilaporkan memberansangkan dengan 292 ribu pekerjaan ditambah berbanding 203 ribu jangkaan.

Di pasaran Eropah, Jerman dilaporkan menyumbang kepada pertumbuhan Euro-Zone, dengan eksport ke negara-negara Kesatuan Eropah yang lain, meningkat sebanyak 9.5% berbanding bulan yang sama pada tahun 2014, manakala mengimport sebanyak 6.3% daripada mereka. Pertumbuhan import Jerman mengatasi eksport pada bulan November, dan pengeluaran industri tanpa diduga jatuh, menunjukkan ekonomi terbesar Eropah itu, mungkin telah mula perlahan pada akhir 2015. Data menunjukkan perubahan dalam ekonomi Jerman, dari pergantungan kepada eksport kepada pertumbuhan yang didorong oleh pengguna domestik.

“Pengeluaran Perindustrian berubah-rubah dan ketika ini kelihatan seolah tiada kuasa dalam sektor tersebut,” menurut Backhaus Lampe, Ketua Ahli Ekonomi di Alexander Krueger, sambil menambah bahawa pertumbuhan ekonomi global yang perlahan, adalah sebab utama untuk prestasi yang lembap.  Tiada sebarang laporan ekonomi berimpak tinggi dari Euro-Zone mahupun Amerika Syarikat hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!