Share This Post

Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 11 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-020

Euro Dollar terus memacu naik lebih 120 pips Khamis semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.1295 sebelum menutup sekitar paras 1.1280; setelah pasaran memberi reaksi yang positif kepada komen Presiden ECB En Mario Draghi; dengan indeks Eropah meningkat sekitar 2%, walaupun euro jatuh 1% sebelumnya. Ini menunjukkan korelasi negatif antara euro dan pasaran ekuiti Eropah, seperti yang telah terjadi kepada pasaran ekuiti Jepun sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Di pasaran global, China diberitakan bersedia untuk menghasilkan satu dasar fiskal yang kukuh bagi merangsang pertumbuhan ekonominya, seperti memperuntukkan lebih banyak dana untuk projek-projek infrastruktur dan potongan cukai untuk perniagaan kecil, menurut kementerian kewangan negara itu.

Ketidakpastian tentang pertumbuhan China telah menggoncangkan pasaran ekuiti di seluruh dunia dan menyemarakkan spekulasi bahawa ekonomi global adalah terlalu penuh dengan risiko, untuk Fed menaikkan kadar pada bulan-bulan akan datang. Kadar AS yang lebih tinggi dilihat sebagai satu rahmat kepada dolar, kerana ianya membuatkan mata wang tersebut lebih menarik kepada para pelabur.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!