Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 16 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-008

Euro Dollar jatuh lebih 130 pips Khamis semalam, untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.1365 sebelum menutup sekitar paras 1.1380; setelah pembuat dasar Bank Pusat Eropah (ECB) Ewald Nowotny berkata bahawa, institusi itu telah “jelas hilang” dalam mencapai sasaran inflasi dan mencadangkan langkah-langkah “tambahan” yang perlu untuk mencapai pertumbuhan.

“Seseorang perlu mengatakan bahawa kami telas jelas hilang sasaran,” kata Nowotny di Warsaw, merujuk kepada ramalan ECB yang inflasi akan berada pada purata 0.1% tahun ini dan 1.1% pada 2016. “Sebab utama untuk keadaan ini adalah kejatuhan dramatik harga minyak dan bahan mentah. Kita perlu mengatakan juga bahawa ini adalah unsur-unsur yang berada di luar kawal bank pusat, tetapi kadar inflasi teras juga jelas jauh di bawah sasaran kami.”

Kejatuhan nilai euro akan menjadi berita yang dialu-alukan oleh pegawai Euro-Zone. Mata wang tunggal blok ekonomi Eropah itu telah menambah nilai dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ekoran kebimbangan terhadap kenaikan kadar AS yang pertama dalam tempoh sembilan tahun.  Nilai euro yang rendah dapat membantu meningkatkan eksport negara-negara Eropah; sekaligus menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih mampan.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!