EURUSD Analisa Fundamental Harian 17 Mei 2016

0 5

Euro Dollar melonjak naik Isnin semalam, lebih 40 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.1340 sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah, sekitar paras $1.1318, dalam dagangan tipis ekoran ketiadaan laporan ekonomi berimpak tinggi sama ada dari Euro-Zone mahupun Amerika Syarikat.  Kebanyakan trader dilihat sedang membuat persediaan untuk laporan data inflasi Euro-Zone pada minggu ini. Laporan data ekonomi AS pada minggu lepas memperbaharui jangkaan Federal Reserve akan menaikkan kadar lebih daripada sekali pada setahun ini,

Jualan runcit AS pada bulan April mencatatkan peningkatan terbesar dalam setahun, apabila rakyat Amerika meningkatkan pembelian kereta dan pelbagai barangan lain, sekaligus menunjukkan ekonomi telah mendapatkan semula momentum selepas pertumbuhan hampir terhenti pada suku pertama lalu. Dua pegawai Feds berkata bahawa Feds sepatutnya menaikkan kadar jika data ekonomi dilaporkan bertambah baik.

Bank yang berpangkalan di New York itu menyertai Deutsche Bank AG pada minggu lalu dalam melupuskan ramalan bagi matawang yang sama, untuk merosot kepada $1 atau ke bawah pada 2016, sambil memetik bahawa pandangan beliau pernah berubah menjadi Dasar Bank Pusat Eropah. Goldman Sachs pula melihat perdagangan Euro pada $ 1.05 dalam tempoh 12 bulan, meningkat daripada 95 US Cents bagi ramalan sebelum ini, menyebabkan matawang kedua terbesar di dunia menurut majalah Euromoney, menaikkan ramalan akhir tahun kepada $1.05 dari $ 1.00 (Teluk News)

Para strategis dan pelabur bergegas untuk menyemak semula jangkaan mereka terhadap Euro; selepas satu lagi pusingan pelonggaran dari Bank Pusat Eropah gagal untuk memandu matawang ke paras yang sama lebih rendah. Ia telah maju 4% sejak 31 Disember lalu, sambil membingungkan lebih daripada 80% penganalisis yang dikaji.  Pada laporan tersebut ada yang dijangka lemah pada separuh pertama tahun ini. Kemudian, 14 bank melihat mata wang Eropah merosot kepada pariti atau di bawah; berbanding dengan Dollar menjelang akhir tahun 2016.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa