Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 20 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-010

Euro Dollar merudum untuk hari ketiga berturut-turut, lebih 70 pips Isnin semalam untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.1305 sebelum menutup sekitar paras 1.1325; menjelang pertemuan ECB pada hari Khamis ini dan keputusan FOMC minggu depan. Pendapatan korporat yang kurang memberangsangkan dalam pasaran ekuiti AS juga, memberati ke atas sentimen pasaran.

Di pasaran Eropah, Euro telah meningkat kepada paras tertinggi dalam masa 7 minggu pada sekitar $1.1495, awal minggu lalu selepas penunjuk ekonomi AS yang lemah dan kebimbangan mengenai ekonomi China yang melemahkan prospek kenaikan kadar Feds AS sebelum akhir tahun ini. Perbezaan dasar kewangan di antara Amerika Syarikat dan Euro-Zone juga turut menyokong dolar.

Sebaliknya, prospek inflasi Euro-Zone mengalami kemunduran, setelah pertumbuhan harga serantau dari tahun ke tahun menjadi negatif pada bulan lalu. Ini menimbulkan harapan bahawa ECB akan meningkatkan atau melanjutkan program pelonggaran kuantitatif di mana ia bertujuan membeli €1.1 trilion bon.  “Dalam tempoh terdekat, dolar boleh mendapat lebih permintaan berbanding euro, kerana ada lagi spekulasi mengenai QE tambahan dari ECB,” menurut penganalisis di State Street Global.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!