Share This Post

Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 21 Mac 2016

EURUSD Analisa Fundamental Harian 21 Mac 2016

Euro Dollar susut lebih 75 pips Jumaat lalu, untuk ke paras terendah harian sekitar $1.1255 sebelum menutup sekitar paras $1.1275; setelah para pelabur mula mengambil untung belian sejak awal bulan lalu.  Euro telah meningkat nilai lebih 5 sen AS, apabila kadar tukaran EUR/USD meningkat dari paras terendah bulanan sekitar $1.08 ke setinggi $1.13 pada Khamis lalu.

Di pasaran Eropah, lebihan dagangan Euro-Zone dilaporkan susut pada bulan Januari dari €22.5 bilion kepada €21.2 bilion, terkesan dari penguncupan eksport yang disebabkan oleh pertumbuhan yang lebih perlahan dalam negara-negara membangun. Selain itu, inflasi tahunan Euro-Zone mencapai -0.2% pada Februari, turun daripada 0.3% pada bulan Januari, dan di bawah sasaran ECB sebanyak 2%.

Pemulihan Euro-Zone stabil pada separuh kedua tahun lepas, ekoran permintaan global yang lebih rendah yang akhirnya memberi kesan kepada eksport dan mengimbangi momentum permintaan domestik. Lebih banyak berita positif datang daripada peningkatan pelaburan pada suku terakhir tahun lepas. Peningkatan dalam penggunaan awam, yang dikaitkan dengan pengurusan krisis pelarian terutamanya di Jerman, sekaligus mengimbangi kelemahan dalam penggunaan swasta.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan jualan rumah sedia ada yang dijangka menurun dari 5.47 juta unit kepada 5.32 juta unit.  Tiada sebarang laporan ekonomi dari Eropah hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!