Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 24 Dis 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-015

Euro Dollar susut lebih 85 pips sepanjang sesi Asia dan Eropah Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1.0870 sebelum memacu naik semula pada petang New York untuk menutup sekitar paras $1.0910; setelah para trader berpindah kepada ‘safe-haven’ Dollar dan Yen dalam dagangan tipis semalam. Komoditi juga sedikit pulih dan meninggalkan Euro dengan kurang permintaan.

Di pasaran Eropah, ekonomi Perancis dilaporkan berkembang 0.3% pada suku ketiga 2015, menurut EuroStats semalam, sekaligus mengesahkan jangkaan awal pasaran. Walau bagaimanapun, perbelanjaan bulanan pengguna Perancis dilaporkan jatuh pada bulan November lalu.  Di Finland pula sokongan untuk kekal menggunakan mata wang Euro telah jatuh kepada 54% di tengah-tengah masalah ekonomi yang berterusan, menurut satu tinjauan pendapat.

Parlimen Finland dijangka berbahas pada tahun depan, sama ada untuk mengadakan referendum mengenai keahlian Euro-Zone. Walaupun pemulihan dilaporkan di tempat lain dalam Euro-Zone, Finland telah mengalami penguncupan ekonomi selama tiga tahun dan terdapat pendapat yang mengatakan prospek ekonomi akan bertambah baik jika Finland kembali kepada mata wang Markka. Parlimen terpaksa bersetuju untuk berdebat tentang referendum sekiranya petisyen yang dibangkitkan mencapai 50,000 tandatangan.

Debat itu mungkin akan diadakan pada separuh pertama tahun 2016 walaupun langkah itu tidak mungkin mengakhiri keahlian Euro-Zone, menurut penganalisis. Tinjauan oleh penyiar awam YLE yang diterbitkan semalam menunjukkan bahawa 54% daripada Finland menyokong untuk kekal dalam Euro-Zone, manakala 31% lagi mahu meninggalkannya. Ketika ditanya sama ada Finland akan bertambah baik di luar Euro-Zone, 44% menjawab ya.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!