Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 24 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-010

Euro Dollar melonjak lebih 100 pips Rabu semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.1215 sebelum menutup sekitar paras 1.1185; setelah jatuh 3 hari berturut-turut sejak Jumaat lalu apabila para pelabur memberi reaksi kepada data PMI perkhidmatan dan pembuatan dari Perancis, Jerman dan Euro-Zone.

Di pasaran Eropah, Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) dipetik dalam kenyataan terakhirnya pada awal bulan ini bahawa, kerana kemerosotan dalam persekitaran luaran, ECB terpaksa menurunkan angka ramalan ekonominya, sekaligus membuka pintu kepada potensi pelonggaran kuantitatif. Berita yang mengecewakan dari China semalam, mungkin bermakna ECB terpaksa mengubah tempoh, komposisi, atau saiz QE bagi ekonominya.

Menurut Markit Ekonomics, Indeks Pengurus Pembelian Euro-Zone untuk pembuatan dan perkhidmatan susut kepada 53.9 pada September berbanding 54.3 pada bulan Ogos.  Laporan itu menunjukkan bahawa pesanan baru berkembang pada kadar terpantas dalam tempoh lima bulan dan bacaan untuk jumlah bahan mentah yang dibeli oleh pengeluar adalah pada paras tertinggi dalam masa 19 bulan, sekaligus menandakan peningkatan pengeluaran dalam bulan-bulan akan datang.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!