Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 26 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-014

Euro Dollar terus merudum untuk hari kedua, lebih 135 pips Jumaat lalu untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.0995 sebelum menutup sekitar paras 1.1015; setelah ECB dalam mesyuarat dasarnya menyatakan kesediaan untuk menambah ransangan ekonomi mahupun melanjutkannya melepasi September 2016 seperti dijadualkan sebelum ini.

Dalam sidang akhbar, Presiden ECB Encik Mario Draghi menjanjikan “penilaian semula” tentang kecukupan rangsangan yang disediakan oleh pembuat dasar dalam mesyuarat Disember nanti. Rujukan kepada Disember perlu diberi perhatian kerana bank pusat biasanya malu untuk menetapkan harapan yang terlalu tinggi untuk bertindak pada suatu masa-masa yang tertentu.

Tetapi kes bagi rangsangan tambahan, ianya adalah berdasarkan sebahagiannya pada kebimbangan terhadap kelembapan di China dan di tempat lain; yang akan melemahkan permintaan bagi eksport Euro-Zone, dan seterusnya pemulihan ekonomi yang diharapkan. Ini membuatkan ia lebih sukar bagi ECB untuk memenuhi matlamat dalam meningkatkan kadar inflasi tahunan kepada sasarannya sekitar 2%.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!