EURUSD Analisa Fundamental Harian 26 Oct 2015

0 0

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-014

Euro Dollar terus merudum untuk hari kedua, lebih 135 pips Jumaat lalu untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.0995 sebelum menutup sekitar paras 1.1015; setelah ECB dalam mesyuarat dasarnya menyatakan kesediaan untuk menambah ransangan ekonomi mahupun melanjutkannya melepasi September 2016 seperti dijadualkan sebelum ini.

Dalam sidang akhbar, Presiden ECB Encik Mario Draghi menjanjikan “penilaian semula” tentang kecukupan rangsangan yang disediakan oleh pembuat dasar dalam mesyuarat Disember nanti. Rujukan kepada Disember perlu diberi perhatian kerana bank pusat biasanya malu untuk menetapkan harapan yang terlalu tinggi untuk bertindak pada suatu masa-masa yang tertentu.

Tetapi kes bagi rangsangan tambahan, ianya adalah berdasarkan sebahagiannya pada kebimbangan terhadap kelembapan di China dan di tempat lain; yang akan melemahkan permintaan bagi eksport Euro-Zone, dan seterusnya pemulihan ekonomi yang diharapkan. Ini membuatkan ia lebih sukar bagi ECB untuk memenuhi matlamat dalam meningkatkan kadar inflasi tahunan kepada sasarannya sekitar 2%.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Lanngan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa