EURUSD Analisa Fundamental Harian 27 April 2016

0 2

Euro Dollar terus memacu naik untuk hari kedua Selasa semalam, lebih 80 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.1340, sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah sekitar $1.1295; setelah Dollar terus merosot menjelang kenyataan FOMC pada awal pagi esok. Euro telah menjadi agak tidak stabil kerana tiada siapa yang dapat mentafsirkan Presiden ECB, Mario Draghi buat masa ini.

Euro kekal dalam julat dagangan yang agak ketat. Kenaikan Euro sebelum ini bermula sejurus selepas ECB mengumumkan bahawa ia akan mengekalkan kadar dan dasar kewangan, tetapi ia terhenti apabila Encik Draghi sebahagian besarnya mengulangi kenyataan sebelum ini, sekaligus tidak memberikan pelabur insentif untuk terus menolak matawang tersebut ke paras yang lebih tinggi.

Presiden ECB itu menegaskan bahawa usaha ransangan Bank Pusat Eropah telah membantu meningkatkan pinjaman dan menyokong pertumbuhan di Euro-Zone, dan ECB menjangka inflasi akan meningkat pada separuh kedua 2016. Beliau juga muncul untuk mengelak daripada komen, yang dibuat semasa mesyuarat Mac, bahawa ECB tidak akan menolak kadar lebih jauh ke dalam wilayah negatif, sebaliknya berkata ECB “bersedia untuk bertindak” sekiranya keadaan kewangan memerlukan.

Dalam pada itu, ahli majlis ECB Ewald Nowotny bercakap mengenai kadar negatif dan mempertahankan ECB daripada pengkritik kewangan Jerman dalam satu wawancara akhbar Austria. Reuters melaporkan pada bahagian tersebut:

“Anda perlu membincangkan kadar negatif dalam konteks yang luas,” menurut ketua bank pusat Austria yang dipetik oleh akhbar Der Standard. Ianya adalah sebahagian daripada usaha ECB untuk menstabilkan keadaan ekonomi Eropah selepas krisis yang teruk. Sekarang ianya adalah tentang mencegah Eropah dari jatuh ke dalam deflasi.” Beliau mengalu-alukan jika kadar boleh dinaikkan dengan lebih cepat, tetapi keadaan mestilah betul. “Ini akan berlaku sebaik sahaja prestasi ekonomi menjadi lebih baik, aktiviti perniagaan bertambah dan inflasi meningkat.” tambah beliau lagi.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa