EURUSD Analisa Fundamental Harian 27 Jan 2016

0 4

 moshedfx-forex-malaysia-eurusd-017.jpg

Euro Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Selasa semalam, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar $1.0875 ke serendah $1.0820, sebelum menutup sekitar paras $1.0870; setelah para pelabur bersedia menjelang mesyuarat FOMC Federal Reserve AS. Dalam pada itu, sektor pembuatan Jerman dilihat semakin berisiko, terkesan daripada kelembapan dalam perdagangan global, dengan pertumbuhan yang paling lemah dalam ekonomi China, sejak lebih dua dekad dan membawa pasaran ke dalam kegawatan, serta Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) merendahkan unjuran untuk tahun 2016.

Walaupun begitu, Bundesbank tetap yakin bahawa eksport akan meningkat dan meramalkan bahawa kadar yang rendah dan pengangguran yang menurun akan terus menyokong permintaan dalam negeri. “Risiko ekonomi antarabangsa, terutamanya ketidaktentuan mengenai pasaran China, merosakkan jangkaan perniagaan, terutamanya dalam sektor pembuatan yang bergantung kepada eksport,” menurut ahli ekonomi DZ Bank AG di Frankfurt, Michael Holstein.

Secara khusus jangkaan telah merudum terkesan dari kegawatan pasaran baru-baru ini dan mungkin akan memperbaharui kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi China, apabila indeks jangkaan jatuh kepada 102.4 mata pada bulan Januari, daripada 104.6 pada bulan Disember. Satu-satunya penurunan yang sedikit adalah komponen penilaian semasa, turun dari 112.8 mata kepada 112.5 mata, bagaimanapun menunjukkan bahawa momentum pertumbuhan masih positif.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa