EURUSD Analisa Fundamental Harian 28 Oct 2015

0 0

 moshedfx-forex-malaysia-eurusd-017.jpg

Euro Dollar berada dalam dagangan ‘sideway’ Selasa semalam, dengan pergerakan sekitar 50 pips dari paras tertinggi harian sekitar 1.1080 ke serendah 1.1030; setelah para pedagang bersedia untuk keputusan Federal Reserve awal pagi Khamis esok dan mendengar komen tambahan dari ahli-ahli ECB yang lain, selepas Presiden Mario Draghi menjanjikan rangsangan tambahan pada bulan Disember ini.

Industri merupakan tulang belakang kepada ekonomi Eropah. Ia menghasilkan 80% daripada eksport Eropah, dan telah memandu pemulihan ekonominya.  Di Poland sebagai contoh – salah satu ekonomi Eropah yang baru membangun – KDNK (GDP) berkembang pada kadar melebihi 3% dan pertumbuhan pengeluaran perindustrian dijangka menjadi 5.5% pada tahun 2015.

Untuk memahami apa yang terjadi, majalah Real Economy membuat keputusan untuk mendapatkan perspektif daripada salah satu syarikat-syarikat terkemuka Poland – negara pembekal utama bas bandar dan pengeksport utama di Eropah – Solaris. “Jualan kami di tahun-tahun terakhir ini tidak menyaksikan penurunan yang besar. Ia adalah mungkin disebabkan oleh kehadiran kami di banyak negara dalam pasaran Eropah, dan juga diluar Eropah.

Dalam pasaran di mana terdapat penurunan, kami mencari pelanggan yang mahukan produk khas, ” jelas Ketua Pegawai Eksekutif Solaris, Darrius Michalak.  Syarikat-syarikat seperti Solaris adalah kunci kepada ekonomi Eropah, ekoran industri automotif yang menyediakan peluang pekerjaan kepada 12 juta orang di Eropah dan mencakupi 4% daripada KDNK (GDP) Euro-Zone.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Lanngan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa