Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 3 Mac 2016

EURUSD Analisa Fundamental Harian 3 Mac 2016

Euro Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Rabu semalam, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar $1.0880 ke serendah $1.0825, sebelum menutup sekitar paras $1.0870; setelah pasaran kelihatan berehat seketika selepas tiga hari tekanan jualan yang memandu ‘pair’ ini ke paras terendah sejak 1 Februari. Pada masa yang sama, para trader bersedia menjelang mesyuarat Bank Pusat Eropah minggu depan yang bakal menajdi penentu sama ada Euro akan terus jatuh atau melonjak semula.

Di pasaran Eropah, kadar pengangguran Sepanyol dilaporkan meningkat sebanyak 0.05% pada Februari berbanding bulan sebelumnya, dengan 4.15 juta orang yang masih menganggur. Angka penganggur yang berdaftar dengan pejabat buruh Sepanyol dijangka menurun daripada 57,200 kepada 200 orang sahaja, malangnya laporan semalam menunjukkan 2,200 orang penganggur masih berada dalam sistem daftar penganggur Sepanyol.

Ekonomi Sepanyol yang merupakan antara lima kuasa ekonomi teras dalam Euro-Zone, selain Jerman, UK, Perancis, dan Itali, dengan kepadatan penduduk sekitar 47 juta; menyumbang kira-kira 7.6% daripada GDP Kesatuan Eropah.  Sebarang masalah dalam kuasa ekonomi teras ini boleh memberi petunjuk awal kepada masalah yang lebih besar, seperti yang berlaku kepada sistem perbankan Itali baru-baru ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!