EURUSD Analisa Fundamental Harian 30 Mac 2016

0 2

Euro Dollar yang susut lebih 30 pips sepanjang sesi Asia Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1.1168, kembali memacu naik lebih 130 pips untuk menutup lebih tinggi sekitar paras $1.1303; setelah tiada data ekonomi dari Eropah dan Amerika Syarikat mendapat kelegaan daripada ucapan Pengerusi Federal Reserve Janet Yellen di Economics Club.

Sentimen yang meningkat di kalangan isi rumah AS, diiringi oleh peningkatan jangkaan inflasi boleh menggalakkan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) kepada dasar monetari normal pada bulan-bulan akan datang, apabila Feds kelihatan semakin baik dalam perjalanan untuk memenuhi dua mandat – guna tenaga penuh dan kestabilan harga.

Tanda-tanda pemulihan yang lebih kukuh daripada jangkaan, bersama penambahbaikan yang berterusan dalam pasaran buruh boleh menggesa Pengerusi Feds Janet Yellen untuk menerima pakai pandangan yang lebih agresif bagi dasar kewangan, dan perkembangan positif sebahagian besarnya boleh membawa jangkaan kenaikan kadar kerana Feds nampaknya berada di landasan untuk terus menaikkan kadar sepanjang tahun.

Presiden Feds San Francisco John Williams mengatakan terdapat beberapa risiko kenaikan inflasi yang boleh mencapai sasaran Feds dengan lebih cepat, tetapi lebih banyak data diperlukan untuk membuat penilaian yang meyakinkan. Awal bulan ini, Fed menunjukkan ia mungkin hanya akan menaikkan kadar sebanyak dua kali tahun ini, turun daripada unjuran awal sebanyak empat kali.

Dollar mengalami tekanan jualan dengan kadar yang lebih rendah membuat Dollar menjadi kurang menarik untuk para pelabur. Tetapi matawang AS bangkit selepas rentetan komen daripada beberapa presiden Feds telah membantu menghidupkan kembali harapan, bahawa kenaikan kadar boleh datang seawal bulan April atau Jun ini.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa