Share This Post

Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 4 Mei 2016

EURUSD Analisa Fundamental Harian 4 Mei 2016

Euro Dollar yang melonjak naik lebih 90 pips sepanjang sesi Asia dan pagi Eropah Selasa semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.1615, kembali susut lebih 111 pips untuk ke paras terendah harian sekitar $1.1495, sebelum menutup sekitar paras yang sama; setelah komen ahli lembaga pengarah ECB Benoit Coeure yang positif dibalas oleh komen ahli Feds Williams yang mengatakan Feds mungkin tidak akan menggunakan kadar negatif.

Di pasaran Eropah, anggota Lembaga Eksekutif ECB, Benoit Coeure berkata bahawa Bank Pusat Eropah tidak mungkin mengurangkan kadar deposit ke “tahap rendah yang tidak munasabah.” Pembuat dasar itu berkata setakat ini kadar negatif tidak mempunyai kesan yang besar kepada pasaran. Namun, keuntungan bank telah bertambah baik berikutan kos pembiayaan yang lebih rendah, jumlah pinjaman yang meningkat dan peruntukan kerugian dalam pinjaman yang lebih rendah.

“Yang pasti, keadaan ini tidak semestinya kekal jika kadar harus ditetapkan pada tahap yang jauh lebih rendah.” “Tetapi ini adalah mengapa saya katakan di tempat lain bahawa kita tidak akan mengambil kadar ke tahap rendah yang tidak munasabah,” katanya. Angka daripada Eurostat menunjukkan bahawa harga pengeluar meningkat 0.3% pada bulan lepas, membingungkan penganalisis yang menjangkakan kejatuhan 0.1%. Pada bulan Februari, harga pengeluar telah menurun 0.7%.

Harga pengeluar tahunan jatuh 4.2% pada bulan Mac, kadar penurunan yang sama, seperti yang dilihat pada bulan Februari. Harga dijangka jatuh 4.6%. Euro turut disokong oleh data yang menunjukkan peningkatan dalam aktiviti pembuatan di Jerman dan Euro-Zone. PMI akhir bagi sektor pembuatan Euro-Zone telah disemak semula kepada 51.7 mata dari 51.5 mata pada sebelumnya, manakala PMI pembuatan Jerman meningkat kepada 51.8 mata pada bulan April daripada 50.8 mata pada bulan sebelumnya.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!