Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 5 April 2016

EURUSD Analisa Fundamental Harian 5 April 2016

Euro Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Isnin semalam, naik turun dari paras tertinggi harian sekitar $1.1412 ke serendah $1.1357, sebelum menutup sekitar paras $1.1390; setelah pasaran dipenuhi aktiviti mengambil untung belian selepas Euro meningkat berasaskan data yang lebih baik pada minggu lepas serta Dollar AS yang terus lemah.

Kenaikan awal Dollar akhirnya bertemu dengan jualan Dollar berbanding Euro dan Yen. Perubahan dalam sentimen Dollar masih mencetuskan perubahan dalam pegangan Dollar. Puan Christine Lagarde, Ketua Dana Kewangan Antarabangsa, membidas Greece terhadap dakwaan bahawa IMF sedang berusaha untuk mendorong negara itu ke arah hutang lapuk, sambil menggambarkan cadangan itu sebagai “tidak masuk akal”.

Dolar bergelut untuk mendaki semula semalam, selepas seminggu yang paling teruk dalam tempoh dua bulan, dengan laporan pasaran buruh AS yang kukuh pada Jumaat gagal untuk menukar sentimen pasaran bahawa Federal Reserve AS hanya mungkin akan menaikkan kadar sekali setahun ini. Dollar AS telah meningkat seminggu sebelum itu, selepas beberapa pegawai Feds menunjukkan bahawa pelabur boleh mengharapkan sekurang-kurangnya dua kenaikan kadar pada tahun ini.

Tetapi Pengerusi Feds Janet Yellen menuangkan harapan tersebut pada minggu lalu dan menggesa Feds untuk berhati-hati dalam menaikkan kadar, sekaligus mencetuskan kejatuhan hampir 2% dalam Dollar dan menyarankan perpecahan dalam jawatankuasa kadar penetapan Feds, FOMC.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!