Share This Post

Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 6 Jan 2016

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-003

Euro Dollar terus merudum untuk hari ketiga Selasa semalam, lebih 125 pips untuk ke paras terendah harian sekitar $1.0710 sebelum menutup sekitar paras $1.0745; setelah penganalisis sekali lagi bercakap mengenai pariti dengan Dollar AS. Matawang Euro-Zone itu dijangka akan bernilai kurang daripada satu dolar Amerika Syarikat buat kali pertama dalam tempoh lebih 13 tahun, menurut ramalan penganalisis di Bank of America Merrill Lynch.

Athanasios Vamvakidis, strategis pertukaran asing di bank AS itu, telah berkata bahawa Euro akan jatuh ke paras $0.95 pada akhir tahun ini, merudum dari sekitar paras $1.08 sekarang. Euro telah tidak bernilai kurang daripada Dollar sejak lewat 2002, menurut akhbar Telegraph. Mata wang tunggal Euro-Zone itu susutnilai sepenuhnya sepanjang tahun 2014, dan dijual semula pada tahun lepas, di tengah-tengah prospek ekonomi Euro-Zone yang semakin teruk dan pengenalan rangsangan monetari oleh Bank Pusat Eropah.

Dalam anggaran awal, agensi statistik Kesatuan Eropah mendapati bahawa inflasi harga pengguna tahunan diadakan stabil pada 0.2%. Kadar tersebut yang positif bagi bulan ketiga berturut-turut bagaimanapun, adalah di bawah jangkaan pasaran untuk peningkatan sederhana kepada 0.3%. Harga tenaga sekali lagi punca inflasi yang rendah, yang masih jauh di bawah sasaran Bank Pusat Eropah. Minyak hanya turun 5.9% pada tahun ini. Namun, penurunan itu adalah yang paling kecil sejak Julai lalu, apabila dibandingkan dengan kemerosotan pada tahun sebelumnya.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!