Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

EURUSD Analisa Fundamental Harian 9 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-eurusd-007

Euro Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Isnin semalam, turun naik dari paras terendah harian sekitar $1.1085 ke setinggi $1.1215, sebelum menutup sekitar paras $1.1190; setelah para trader terus menilai komen daripada Mario Draghi dan ahli ECB. Pemerhati Euro sedang memantau laporan KDNK Jerman dan juga inflasi pada minggu ini. Jerman mempunyai perdagangan yang luas dengan China, jadi kelembapan yang melanda gergasi Asia, ekonomi nombor dua dunia itu, boleh menghasilkan kesan di seluruh dunia dan sektor pembuatan Euro-Zone.

Dengan percanggahan luar biasa yang merapat kesan sentimen pasaran yang negatif atau Feds yang agresif, kesan ke atas Dollar AS adalah besar. Pengaruh ini telah dibuktikan dalam turun naik pasaran pada minggu lepas. Penurunan dramatik Dollar selama dua hari sehingga Khamis, didorong oleh laporan terperinci sektor perkhidmatan ISM, yang membutirkan pekerjaan, inflasi dan keadaan perniagaan yang merisaukan. Pemulihan berikutnya hanya datang selepas laporan pekerjaan NFP Januari, yang secara umumnya lebih baik.

Walaupun angka NFP mungkin telah gagal mencapai kata sepakat, purata menunjukkan peningkatan bersih yang positif dari bulan ke bulan. Selain itu, kadar pengangguran telah menurun kepada paras 8 tahun terendah pada 4.9% dan komponen inflasi dalam pertumbuhan gaji telah bertambah baik. Sokongan lanjut daripada pengaruh ini dengan serius boleh membina trend Dollar AS yang akan datang.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!