EURUSD Analisa Fundamental Mingguan 17-21 Nov 2014

0 4

matawang-euro-forex-usd-01

EUR/USD agak meningkat pada hari Jumaat lepas selepas US Dollar mencatatkan kelemahan sebaik sahaja berita eurozone CPI dan GDP termasuk US retail sales. US retail sales mencatatkan sedikit kekuatan, walaa bagaimanapun EURUSD menokok 50 mata untuk tutup pada kadar lebih tinggi pada Jumaat lepas.

US Dollar kebelakangan ini telah mencapai tahap paling tinggi dalam masa 2 tahun berbanding euro dan mencapai harga 7 tahun paling tinggi berbanding Yen Jepun, dipacu oleh berita ekonomi tentang interest rate. Ekonomi US mencatat kekuatan yang sangat banyak kebelakangan ini berbanding ekonomi Jepun dan euro, juga dirangsang oleh jangkaan di mana polisi kewangan US akan diketatkan.

Trader akan melihat minggu ini samada ekonomi US akan pulih dan kembali menyokong matawang tersebut. Laporan yang menjadi kunci ialah industrial production Fed Manufacturing index, indeks pengeluaran pada hari Selasa, statistik perumahan pada hai rabu, kadar pengangguran, consumer price index, home sales pada khamis pula. Sebagai tambahan Rabu ini FOMC akan menerbitkan laporan minit mesyuarat yang lepas.

Tidak banyak perkara yang dapat dilihat terutamanya apabila eurozone masih cuba menangani kegawatan ekonomi yang baru. Dapat dilihat dengan jelas dari tindakan ekonomi oleh France dan German.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa