Share This Post

Berita Kalendar Ekonomi / Terkini

Fed Harker Jangka Satu Lagi Kenaikan Kadar Faedah Tahun Ini

Fed Harker Jangka Satu Lagi Kenaikan Kadar Faedah Tahun Ini

Fed Harker pada Isnin mengatakan beliau menjangka kenaikan kadar faedah pada Disember walaupun masih berhati-hati dengan paras inflasi yang rendah.

Harker juga menjangka ada tiga kali kenaikan kadar faedah pada tahun 2018 selagi kadar inflasi bergerak di landasan yang betul.

Harker adalah seorang yang ‘centrist’ dalam penetapan polisi monetari Fed dan mengatakan bank pusat perlu meneruskan normalisasi polisi. Hal ini kata beliau disokong oleh kurangnya masalah kecil dalam pasaran buruh.

“Mengurangkan akomodasi (sokongan kepada ekonomi) adalah langkah seterusnya yang patut dibuat.”

“Dalam keadaan ekonomi yang terkena kejutan, saya mahu melihat alat monetari boleh berfungsi dengan efektif yang mana kita juga perlu mengurangkan penyata imbangan.”

Inflasi semasa di Amerika Syarikat masih lagi bergerak di bawah paras sasaran bank pusat 2% walaupun dengan pengangguran yang semakin berkurangan. Untuk rekod, bank pusat telah menaikkan kadar faedah sebanyak dua kali tahun ini dan satu lagi dijangka pada Disember yang membawa Fed Fund Rate ke paras 1.50%.

Harker mengatakan keadan ekonomi US akan menyokong kenaikan harga pengguna namun ia perlu disahkan oleh data-data ekonomi semasa.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!