Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Fitch Rating Meningkatkan Penarafan Sime Darby Daripada Negatif Kepada Stabil

Fitch Rating Meningkatkan Penarafan Sime Darby Daripada Negatif Kepada Stabil

Fitch Ratings telah menyemak semula unjuran konglomerat yang berpangkalan di Malaysia Sime Darby Bhd kepada stabil daripada negatif.

Ini berikutan pengumuman pelaburan yang menguntungkan oleh mereka. Agensi penarafan itu berkata, prospek bagi perniagaan perladangan kelapa sawit utama konglomerat itu telah meningkat dengan ketara berikutan pemulihan dalam harga minyak sawit mentah (MSM) tahun ini.

Minggu lepas, syarikat itu mengumumkan bahawa ia telah mengumpul dana sebanyak RM2.4 bilion (AS $ 569,000,000) .

Sime Darby bercadang untuk menggunakan kira-kira 50 peratus daripada hasil pelaburan itu untuk membayar balik hutang dan juga bagi tujuan perbelanjaannya.

Permodalan Nasional Berhad (PNB) akan terus menjadi pemegang saham terbesar Sime Darby dengan pegangan sebanyak kira-kira 53 peratus.

Agensi penarafan menjangka harga MSM kekal pada tahap semasa atau meningkat, yang akan memacu peningkatan margin EBITDA Sime Darby kepada kira-kira 11.5 peratus pada tahun kewangan akan datang daripada 10.8 peratus pada tahun kewangan semasa.

Sime Darby juga menjangka perniagaan perladangannya akan terus menjadi penyumbang aliran tunai yang dominan dan pemacu utama penarafan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!