Share This Post

Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 10 Mei 2016

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 10 Mei 2016

Pound Dollar berada dalam dagangan ‘sideway’ Isnin semalam, dengan pergerakan sekitar 105 pips dari paras tertinggi harian sekitar $1.4480 ke serendah $1.4375, sebelum menutup sekitar paras $1.4410; setelah pasaran terus memberikan reaksi kepada laporan pekerjaan  sektor bukan perladangan AS yang bercampur-campur, serta laporan Indeks Perumahan Halifax UK yang meleset dari jangkaan.

Di pasaran UK, harga rumah jatuh pada bulan April selepas lonjakan pada bulan Mac, selepas ketidaktentuan Brexit mula memberikan kesan kepada pasaran perumahan di UK. Indeks Halifax harga rumah UK mencatatkan penurunan sebanyak 0.8% pada bulan April, berbanding bulan Mac dan kejatuhan bulan Februari, yang telah mengimbangi lonjakan besar yang dicatatkan pada bulan Mac, apabila pelabur bergegas untuk membeli rumah sebelum kenaikan tarif duti setem yang baru berkuat kuasa.

Ahli ekonomi di IHS Global Insight berkata bahawa harga rumah akan menjadi “lemah” untuk beberapa bulan akan datang, berikutan ketidaktentuan referendum EU, dan menyifatkan kejatuhan tersebut sebagai sementara “..dan akan dibawa keluar dari pasaran perumahan oleh gagap aktiviti ekonomi dan keyakinan UK.” Fokus utama dalam jangka masa sederhana masih kekal dengan referendum mengenai keahlian Britain dalam Kesatuan Eropah, dengan kebanyakan pemilihan yang menunjukkan “kekal” dan “keluar” berada dalam saingan sengit.

Walaupun kebanyakan pemilihan adalah dekat, bookmakers secara konsisten meletakkan kempen “kekal” masih mendahului. Laman web pertaruhan Betfair menunjukkan peluang untuk UK meninggalkan EU ialah pada kira-kira 31% peratus. Beberapa spekulator bertaruh bahawa Pound boleh melambung sebanyak 20 sen AS daripada paras semasa, selepas referendum bulan depan jika rakyat Britain mengundi untuk kekal dalam EU.

Kebanyakan ahli ekonomi berpendapat meninggalkan EU akan memberikan satu tamparan kepada ekonomi British, dengan defisit akaun semasa yang besar – 7% daripada KDNK pada suku terakhir tahun lepas – akan membiarkannya terdedah kepada mana-mana pengeluaran dalam aliran dana pelaburan. Sebarang berita yang membuat Brexit lebih berkemungkinan, ia akan mengheret Sterling ke bawah.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!