Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 10 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-008

Pound Dollar melonjak lebih 90 pips Isnin semalam untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.5125 sebelum menutup sekitar paras 1.51115; setelah Dollar AS terus mengukuh apabila data pekerjaan AS pada Jumaat meninggalkan Pound untuk diniagakan sekitar 1.5100. Dua siaran data utama dari hujung dunia yang bertentangan diramalkan oleh penganalisis untuk mencetuskan pergerakan ketara dalam pasaran mata wang global dalam minggu ini.

Data pasaran buruh AS Jumaat lalu menjadi begitu penting berikutan kenyataan Pengerusi Federal Reserve Janet Yellen pada minggu sebelumnya bahawa kenaikan kadar pada Disember kekal sebagai ‘kemungkinan yang pasti’ dari para penetap dasar Amerika. Ahli ekonomi telah menjangkakan satu lagi paparan jauh di bawah 200 ribu, dan angka 271 ribu berbanding jangkaan 185 ribu untuk Oktober itu menjadikan pelabur yang menjual Dollar panik.

Sejak akhir September, British Pound telah diniagakan antara 1.51 dan 1.55 berbanding Dollar Amerika Syarikat.  Ini telah disebabkan oleh isyarat yang kebanyakannya bercampur-campur dari Feds AS dan Bank of England tentang kenaikan kadar masa depan. Baru-baru ini, Feds dan Janet Yellen telah menyampaikan kesediaan untuk menaikkan kadar, besar kemungkinan pada mesyuarat Disember akan datang.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!