Share This Post

Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 11 April 2016

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 11 April 2016

Pound Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, naik turun dari paras terendah harian sekitar $1.4040 ke setinggi $1.4140, sebelum menutup sekitar paras $1.4125; setelah angka rasmi menunjukkan defisit perdagangan UK mengecil pada bulan Februari, tetapi jurang dagangannya dengan EU meningkat kepada tahap rekod tertinggi.  Namun, data produksi industri dan pembuatan UK mengecewakan pasaran.

Di pasaran UK, Pejabat Statistik Kebangsaan (ONS) melaporkan jumlah defisit perdagangan UK – barangan dan perkhidmatan – susut kepada £4.8 bilion dari £5.2 bilion pada bulan Januari. Defisit dagangan barangan bersendirian  pula mengecil kepada £12 bilion – turun dari £12.2 bilion pada bulan sebelumnya. Walau bagaimanapun, defisit perdagangan barangan dengan EU mencecah rekod tertinggi sebanyak £8.6 bilion.

ONS UK berkata jumlah defisit perdagangan untuk bulan Januari sekarang adalah £1.8 bilion lebih besar daripada anggaran sebelum ini, kerana semakan besar dalam import barangan bukan dari EU, khususnya emas. Dalam angka ONS yang dikeluarkan secara berasingan, pengeluaran industri di UK jatuh 0.3% pada bulan Februari berbanding bulan sebelumnya – penurunan terbesar sejak Ogos 2013. Output perkilangan jatuh sebanyak 1.1% daripada bulan Januari, dan turun 1.8% daripada tahun sebelumnya.

Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari UK mahupun AS hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!