Share This Post

Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 14 April 2016

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 14 April 2016

Pound Dollar susut lebih 80 pips Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1.4192 sebelum menutup sekitar paras $1.4202; setelah komen suram semalam mengenai ‘Brexit’ oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menyumbang kepada penjualan Pound. “Referendum Jun ini tentang keahlian UK dalam Kesatuan Eropah telah menimbulkan ketidakpastian bagi pelabur – “Brexit” boleh menyebabkan kerosakan ekonomi serantau dan global dengan mengganggu hubungan perdagangan.” menurut IMF.

Amaran oleh IMF mengenai bahaya Britain meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) telah menyalakan api di bawah perdebatan ‘Brexit’ di UK, hanya beberapa hari sebelum kempen rasmi referendum bermula. Perdana Menteri Britain, David Cameron menyokong laporan amaran IMF, tetapi lawannya mengatakan ianya sebagai hanya menakut-nakutkan.

Selain daripada itu, IMF juga mengurangkan unjuran pertumbuhan UK. Ia kini menjangkakan pertumbuhan 1.9% pada tahun ini, berbanding dengan anggaran pada Januari lalu sebanyak 2.2%. Bagi tahun depan, ia menjangkakan pertumbuhan 2.2%, tidak berubah daripada unjuran awal. Unjuran IMF yang menurun ini dilihat sebagai reaksi kepada kegawatan pasaran kewangan dan kelembapan ekonomi global baru-baru ini.

Hari ini UK bakal menyiarkan keputusan kadar terbaru yang dijangka kekal pada 0.5% dan jumlah pembelian aset pada £375 bilion dengan undian 9/9. Amerika Syarikat pula bakal melaporkan data inflasi yang dijangka naik dari -0.2% kepada 0.2% dan tuntutan bantuan pengangguran yang dijangka bertambah dari 267 ribu kepada 270 pemohon.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!