GBPUSD Analisa Fundamental Harian 14 Oct 2015

0 1

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-007

Pound Dollar merudum lebih 180 pips Selasa semalam, untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.5200 sebelum menutup sekitar paras 1.5245; setelah data inflasi UK meleset dari sasaran, sekaligus menggerakkan kenaikan kadar Bank of England kepada tahun depan. Inflasi tahunan UK menjadi negatif pada September dan menandakan kali kedua pada tahun ini, yang harga telah jatuh; sekaligus mengukuhkan pandangan bahawa kadar akan kekal ditambat pada paras rekod terendah buat masa ini.

Harga pengguna (CPI) menurun 0.1% pada Ogos lalu, menurut Pejabat Statistik Kebangsaan UK semalam, selepas kekal tidak berubah pada bulan Julai. Inflasi diseret turun oleh kejatuhan harga minyak petrol dan diesel, serta pakaian dan harga kasut yang semakin meningkat pada kadar yang paling perlahan dalam tempoh tujuh tahun. Satu koktel harga komoditi yang rendah dan satu Pound yang kukuh berbanding mata wang utama lain – terutamanya euro; memastikan kos antarabangsa rendah, menurut penganalisis.

Meskipun kenyataan dari Gabenor Bank of England Mark Carney, bahawa tempoh inflasi yang rendah adalah sementara; Indeks Harga Pengguna (CPI) September lalu menunjukkan inflasi British jatuh ke dalam wilayah negatif sekali lagi. Memandangkan bahawa Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) BoE menekankan ketiadaan tekanan harga sebagai alasan utama untuk mengekalkan kadar, data terkini menunjukkan masih jauh lagi sebelum para pedagang boleh mengharapkan dasar monetari yang lebih ketat.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa