Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 18 Mei 2016

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 18 Mei 2016

Pound Dollar yang melonjak lebih 125 pips Selasa semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1.4523, sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah sekitar paras $1.4458; setelah laporan CPI UK meleset dari jangkaan, sekaligus menunjukkan bahawa Bank of England adalah jauh daripada menawarkan peningkatan kadar.

Di pasaran UK semalam, ukuran utama inflasi Britain – indeks harga pengguna (CPI) – dilaporkan jatuh kepada 0.3% pada bulan April daripada 0.5% pada bulan Mac, menurut Pejabat Statistik Kebangsaan. Ahli ekonomi meramalkan tiada perubahan pada 0.5%. Kadar inflasi Britain telah jatuh buat kali pertama sejak September lalu, kerana penurunan harga tambang udara, pakaian, kereta terpakai dan sewa perumahan sosial.

Pejabat Canselor merumuskan bahawa penurunan dalam inflasi sebagai petanda yang UK adalah lebih baik berada dalam Kesatuan Eropah. Jurucakap Perbendaharaan berkata: “angka inflasi ini meneruskan trend yang kita lihat sejak setahun lalu. Gaji berkembang lebih cepat daripada harga, sekaligus meningkatkan kuasa beli pengguna.”

“Adalah jelas Britain akan menjadi lebih miskin sekiranya berada di luar Kesatuan Eropah. Untuk mengelak daripada meletakkan kemajuan ekonomi kita kepada risiko, kita mesti terus dengan rancangan yang membina daya tahan dan mencapai taraf hidup yang lebih baik untuk seluruh Britain.” tambah Pejabat Canselor lagi.

Pasaran pembinaan perumahan baru masih sangat positif di sebahagian besar kawasan geografi UK, dengan persekitaran pinjaman yang sihat dan terkawal serta menyediakan akses yang baik untuk gadai janji pada kadar yang kompetitif. Permintaan pengguna dan keyakinan masih kekal tinggi. Di pusat bandar London, pasaran masih terus stabil.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!