Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 2 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-011

Pound Dollar yang meningkat lebih 60 pips sepanjang sesi Asia Selasa semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.5410, jatuh semula lebih 100 pips pada sepanjang sesi Eropah untuk menutup sekitar paras 1.5300; setelah indeks PMI pembuatan UK dilaporkan di bawah jangkaan. Kelembapan agak ketara dalam pertumbuhan dari pertengahan 2013 hingga pertengahan 2014, tetapi ianya datang dari asas yang lebih rendah dan semasa ia telah menjadi perlahan, angka pertumbuhan PMI masih lagi baik.

Indeks PMI pembuatan UK dilaporkan pada 51.5 berbanding 51.9 jangkaan dan sebelumnya.  Angka diatas 50 menunjukkan masih terdapat pertumbuhan aktiviti pembuatan, walaupun ianya sedikit rendah dari sebelum ini. Lewat minggu lepas Pejabat Statistik Kebangsaan UK berkata GDP meningkat sebanyak 0.7% pada suku kedua tahun ini, mengesahkan bacaan awal, seperti yang diharapkan.

Pelaburan perniagaan UK pula meningkat 2.9% pada suku tahun, yang tertinggi dalam setahun manakala perdagangan bersih meningkatkan GDP sebanyak 1.0% pada suku ini; sumbangan terbesar daripada perdagangan dalam tempoh empat tahun, ekoran eksport yang melonjak.  Hari ini UK bakal melaporkan indeks PMI pembinaan yang dijangka meningkat dari 57.1 kepada 57.6 dan Amerika Syarikat pula bakal melaporkan ADP NFP “employment change” yang juga dijangka meningkat dari 185 ribu kepada 204 ribu.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!