Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 24 Feb 2016

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 24 Feb 2016

Pound Dollar terus merudum untuk hari kedua Selasa semalam, lebih 145 pips untuk ke paras terendah harian sekitar $1.4005 sebelum menutup sekitar paras $1.4020; setelah kempen Pro-Brexit mendapat sokongan. Keputusan Datuk Bandar London, Boris Johnson untuk menyertai kempen UK keluar dari EU, telah meningkat jangkaan bahawa keputusan referendum pada Jun ini akan menjadi sengit.

Di pasaran UK, Mark Carney, Gabenor Bank of England, menyatakan bahawa terdapat pergerakan dalam Sterling sejak hujung minggu, apabila beliau mengumumkan bahawa referendum itu akan diadakan pada 23 Jun ini. Encik Carney berkata kepada Ahli Parlimen dalam Jawatankuasa Perbendaharaan, bahawa apa yang penting bagi pembuat dasar kewangan bukanlah sekadar pergerakan dalam kadar pertukaran, tetapi keterusan pergerakan itu dan juga sebabnya.

Seseorang anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank, menambah: “Ia adalah mungkin bahawa pada satu ketika nanti, peningkatan ketidaktentuan daripada pelabur pertukaran asing juga akan menzahirkan dirinya ke dalam ketidakpastian pengguna dan perniagaan. Mereka akan teragak-agak sama ada untuk mengurangkan atau melambatkan perbelanjaan mereka.”

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!