GBPUSD Analisa Fundamental Harian 24 Feb 2016

0 3

Pound Dollar terus merudum untuk hari kedua Selasa semalam, lebih 145 pips untuk ke paras terendah harian sekitar $1.4005 sebelum menutup sekitar paras $1.4020; setelah kempen Pro-Brexit mendapat sokongan. Keputusan Datuk Bandar London, Boris Johnson untuk menyertai kempen UK keluar dari EU, telah meningkat jangkaan bahawa keputusan referendum pada Jun ini akan menjadi sengit.

Di pasaran UK, Mark Carney, Gabenor Bank of England, menyatakan bahawa terdapat pergerakan dalam Sterling sejak hujung minggu, apabila beliau mengumumkan bahawa referendum itu akan diadakan pada 23 Jun ini. Encik Carney berkata kepada Ahli Parlimen dalam Jawatankuasa Perbendaharaan, bahawa apa yang penting bagi pembuat dasar kewangan bukanlah sekadar pergerakan dalam kadar pertukaran, tetapi keterusan pergerakan itu dan juga sebabnya.

Seseorang anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank, menambah: “Ia adalah mungkin bahawa pada satu ketika nanti, peningkatan ketidaktentuan daripada pelabur pertukaran asing juga akan menzahirkan dirinya ke dalam ketidakpastian pengguna dan perniagaan. Mereka akan teragak-agak sama ada untuk mengurangkan atau melambatkan perbelanjaan mereka.”

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa