GBPUSD Analisa Fundamental Harian 24 Sep 2015

0 2

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-010

Pound Dollar terus jatuh untuk hari keempat berturut-turut, lebih 140 pips Rabu semalam untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.5220 sebelum menutup sekitar paras 1.5245; setelah Pejabat Statistik Kebangsaan UK melaporkan defisit UK meningkat dengan mendadak selepas kejatuhan mengejut dalam kutipan cukai.  Pada masa yang sama, pinjaman awam Britain meningkat kepada £12.1 bilion pada Ogos daripada £10.7 bilion setahun yang lalu.

Juga menyumbang kepada kelemahan itu adalah jumlah pesanan setiap bulan dalam kaji selidik CBI Industrial Trends yang menunjukkan penurunan ke -7 pada bulan September, berbanding dengan -1 pada bulan Ogos. CBI berkata kelembapan di China dan pertumbuhan yang suram di Euro-Zone, telah memaksa syarikat-syarikat untuk membekukan pengeluaran. Data meramalkan bahawa pengeluaran dalam tempoh tiga bulan akan datang, mungkin akan merupakan yang paling lemah sejak Oktober 2013.

Jika ianya benar, maka pengeluaran pembuatan mungkin tidak akan menyumbang banyak kepada pertumbuhan GDP UK pada suku ketiga. Laporan PMI Pembuatan berikutnya akan dilaporkan pada 1 Oktober, tetapi para pedagang mungkin telah memfaktorkan kelemahan tersebut ke dalam Pound British.

Ramalan untuk kelembapan dalam GDP UK pada suku ketiga juga telah memberati harga. Pengeluaran kilang yang perlahan, digabungkan dengan eksport yang turun naik dan jualan runcit yang lemah pada musim panas; semuanya menunjuk ke arah kelembapan dalam GDP suku ketiga.

Memandangkan jangkaan terbaru yang lemah, Bank of England mungkin tidak mempunyai pilihan, selain menyemak semula unjurannya bagi pertumbuhan pada separuh kedua tahun ini. Ini mungkin akan menangguhkan sebarang kenaikan kadar sehingga pertengahan 2016.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa