Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 26 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-014

Pound Dollar terus merudum untuk hari keempat, lebih 100 pips Jumaat lalu untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.5305 sebelum menutup sekitar paras 1.5310; setelah Dollar terus mendapat permintaan ‘safe-haven’, terkesan dari kebimbangan pasaran global yang tidak menentu selepas pasaran saham China kembali merudum walaupun People Bank of China menjanjikan ransangan tambahan.

Di pasaran UK, statistik rasmi menunjukkan bahawa jumlah tahap pinjaman kerajaan Britain telah jatuh pada separuh pertama tahun kewangan. Kejatuhan hampir 14% kepada £46.3 bilion daripada Pinjaman Bersih Sektor Awam, tidak termasuk bank sektor awam, berbanding tahun sebelumnya; mencadangkan bahawa kedudukan fiskal Britain telah bertambah baik.  Kemampuan kerajaan Britain untuk membayar balik dan mengurangkan pinjaman awam menunjukkan pengurusan kewangan yang cekap.

Pada masa yang sama, data menunjukkan jualan runcit British berkembang pada kadar terpantas dalam hampir dua tahun dan dengan mudah menewaskan jangkaan ahli ekonomi.  Jualan runcit Britain meningkat 1.9%, jauh lebih tinggi daripada ramalan konsensus sebanyak 0.3% dalam undian ahli ekonomi Reuters – pertumbuhan terpantas sejak Disember 2013. Jualan terkumpul tahunan meningkat 6.5%, menewaskan jangkaan kenaikan sebanyak 4.8%.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!