Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 27 Mar 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-009

Pound Dollar yang meningkat lebih 120 pips pada sepanjang sesi Asia dan pagi Eropah, Khamis semalam, merudum lebih 180 pips untuk mencapai paras terendah harian, sekitar 1.4805, sebelum menutup pada sekitar 1.4845; sekaligus menjadikan kadar tukaran GBP|USD berada di bawah pivot hari ini, sekitar 1.4880, ketika artikel ini ditulis.

Di United Kingdom semalam, data “retail sales” mengejutkan pasaran apabila dilaporkan jauh lebih baik dari jangkaan, 5.7% berbanding 4.7%, walapun sedikit turun dari 5.9% pada sebelumnya.  Bancian Confederation of British Industry juga melonjak kepada 18 berbanding 15 jangkaan, dan sifar pada sebelumnya.  Aktiviti perniagaan dan industri UK yang semakin rancak, menunjukkan perkembangan ekonomi yang semakin baik.

Hari ini, Gabenor Bank of England, Mark Carney bakal berucap memberikan padangan beliau terhadap masa depan ekonomi UK.  Ketika ini majlis mesyuarat MPC BoE masih mengundi untuk mengekalkan “interest rate”, walaupun ada ahli majlis yang menyokong kenaikannya seawal suku pertama 2016.  Pasaran dijangka dalam dagangan berhati-hati sehingga laporan GDP tahunan AS di siarkan.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!