GBPUSD Analisa Fundamental Harian 28 Mac 2016

0 1

Pound Dollar berada dalam dagangan ‘sideway’ Jumaat lalu, dengan pergerakan sekitar 50 pips dari paras tertinggi harian sekitar $1.4158 ke serendah $1.4108, sebelum menutup sekitar paras $1.4130; setelah pasaran berada dalam dagangan tipis ekoran kebanyakan negara yang bercuti sempena ‘Good Friday’.

Kenaikan Dollar AS ekoran sentimen kenaikan kadar Feds, serta keganasan di Eropah melemahkan Pound kerana ia meningkatkan kemungkinan ‘Brexit’ dengan isu-isu imigresen. Dengan pendapat umum British yang sama rata terbahagi sama ada untuk kekal sebagai anggota EU, blok perdagangan terbesar dunia, dan ramai pengundi masih belum membuat keputusan mereka, Johnson, 51, berharap untuk merangsang kempen “Keluar”.

Walaupun Johnson, ahli parti Konservatif Perdana Menteri, David Cameron, yang bercampur dengan Trump dikatakan sebagai “salah satu saat paling buruk”, tetapi jika dia boleh mencontohi kejayaan jutawan Amerika itu, kesan-kesannya boleh menjadi lebih meluas.

Pengeluaran British dari adunan EU boleh merobek jauh ekonomi kedua terbesar blok itu dan pusat kewangan terkaya, di saat ia berjuang untuk menguruskan penghijrahan besar-besaran dan menjana pemulihan ekonomi daripada bara krisis kewangan. Bernard Aw, penganalisis pasaran di IG Group, berkata: “Kadar pertukaran adalah mangsa segera perdebatan mengenai keahlian Britain dalam Kesatuan Eropah.

“Ketidakpastian terhadap kesan senario Brexit bermakna bahawa pelabur cenderung untuk menjual pegangan aset GBP, termasuk mata wang. GBP telah jatuh 3.5% sehingga kini apabila risiko ‘Brexit’ memuncak, dan laluan masa depan bergantung kepada bagaimana perbahasan pada bulan-bulan mendatang sebelum referendum pada 23 Jun nanti.” tambah beliau lagi.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa