GBPUSD Analisa Fundamental Harian 30 Nov 2015

0 1

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-0023

Pound Dollar terus merudum untuk hari kedua Jumaat lalu, lebih 75 pips untuk ke paras terendah harian sekitar 1.5030 sebelum menutup sekitar paras yang sama; setelah data pelaburan perniagaan UK pada sebelum ini disemak semula lebih rendah dari 2.9% kepada 1.6%.  Bacaan kedua pertumbuhan ekonomi UK adalah selaras dengan anggaran awal, menunjukkan pertumbuhan sebanyak 0.5% pada suku ketiga, dan 2.3% pada tahun ini.

Secara keseluruhan, walaupun kadar pertumbuhan 0.5% bukanlah sesuatu yang menakjubkan, dan secara purata, lebih perlahan daripada yang dilihat semasa pemulihan sebelum ini; pecahan perbelanjaan menunjukkan permintaan domestik terus kukuh, sekaligus menyokong bagi kenaikan kadar yang lebih awal daripada jangkaan pasaran.

Pertumbuhan harga rumah tahunan, kembali perlahan kepada paras lima bulan terendah pada bulan November; walaupun bilangan rumah yang terdapat di pasaran berkurang ke tahap yang tidak pernah dilihat sejak 1970-an.  Indeks harga rumah di seluruh UK menunjukkan harga rumah meningkat 0.1% pada November, bermakna kadar pertumbuhan tahunan jatuh daripada 3.9% pada bulan sebelumnya kepada 3.7% bulan ini.

“Ini adalah peningkatan yang paling kecil sejak Jun dan menandakan sekurang-kurangnya kelemahan sementara dalam trend pengukuhan baru-baru ini, pada harga rumah,” menurut Howard Archer, Ketua Ekonomi di IHS.  Tetapi beliau juga berkata bahawa bilangan rumah sedia ada dilaporkan jatuh ke paras terendah sejak tahun 1970-an, satu lagi tanda bahawa krisis perumahan Britain yang semakin mencengkam.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa