Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 5 Jun 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-017

Pound Dollar melonjak lebih 130 pips Khamis semalam, dari paras terendah harian sekitar 1.5305 untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.5440, sebelum menutup sekitar paras 1.5360; setelah Bank of England mengekalkan “interest rate” pada 0.5% dan pembelian aset pada £375 billion.  Indeks Halifax harga rumah terkini yang dikeluarkan juga menunjukkan bahawa purata harga rumah British berjumlah £196.412 pada bulan April.

Harga rumah pada tiga bulan pertama hingga April adalah 2.2% lebih tinggi berbanding tempoh tiga bulan sebelumnya, menurut Halifax, pemberi pinjaman di bawah Lloyds Banking Group. Pertumbuhan harga rumah tahunan ialah 8.5%, lebih tinggi sedikit daripada 8.1% pada Mac. “Ia seolah-olah tidak mungkin bahawa harga rumah akan jatuh dengan ketara dalam sepanjang tahun ini,” kata Ed Stansfield, Ketua Ahli Ekonomi Harta daripada Capital Economis.

Halifax telah memberi amaran bahawa ketidakseimbangan dalam penawaran dan permintaan mungkin menaikkan harga rumah pada bulan-bulan akan datang, apabila indeks harga rumah mendedahkan bahawa harga tahunan meningkat hampir 9% dalam tempoh 12 bulan hingga Mei.  Indeks harga rumah Halifax mendedahkan bahawa harga rumah susut sebanyak 0.1% antara April dan Mei, namun sepanjang tahun, mereka meningkat kepada 8.6% daripada 8.5% pada bulan sebelumnya.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!