Share This Post

Analisa Fundamental

GBPUSD Analisa Fundamental Harian 9 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-gbpusd-018

Pound Dollar keluar dari paras empat bulan terendah semalam, apabila memacu lebih 140 pips untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.5410 sebelum menutup sekitar paras 1.5395; tetapi masih hampir 4% lebih rendah daripada dua minggu lalu, apabila para pelabur menolak ke belakang spekulasi kenaikan kadar oleh Bank of England.

Gabenor BoE Mark Carney berkata kelembapan ekonomi China boleh menolak inflasi UK ke bawah, tetapi itu tidak akan mengubah pendirian bank itu terhadap masa dan bagaimana ia mungkin menaikkan kadar. Namun, sebulan yang lalu, pasaran matawang sterling telah memfaktorkan kenaikan kadar sekitar Januari atau Februari tahun depan.  Kini harapan paling awal untuk BoE bertindak adalah sekitar bulan April atau Mei tahun depan.

telegram-moshed

telegram-moshed

Para pelabur kini mengintai data hari Khamis esok, apabila sembilan ahli Jawatankuasa Dasar Monetari BoE akan bertemu dan menyiarkan beberapa minit mesyuarat. Bulan lepas hanya seorang ahli MPC mengundi menyokong untuk kenaikan kadar segera. Selebihnya masih mengundi untuk mengekalkan kadar sedia ada.

 

Share This Post

Profile photo of Team Moshed
Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Lost Password

Register